YNK media - ONLINE&CREATIVE MARKETING

Trendy v marketingu 2024

Ovládnu Sithskí lordi aj zelená generácia Z

Chceli ste si zdriemnuť na 10 minút a zobudili sa o týždeň, zmeškali svadbu svojho najlepšieho kamoša a aj deti sa vám stihli odsťahovať z domu. Tak nejako fungujú trendy v marketingu. Stačí, že na chvíľu zaspíte a ste totálne mimo. Dajme si preto opäť po roku refresh trendov, ktoré by vás mohli ak nie valcovať, tak minimálne zľahka pritisnúť k stene. Nebojte sa, nie sú to žiadne mainstreamové odporúčania. Ideme mimo vyšliapaných ciest a preskúmame zákutia, o ktorých sa až tak nehovorí.

1. Mikrofluenceri kradnú pozornosť

Ustúpte, mega celebrity! Je čas, aby zažiarili mikroinfluenceri. Títo robotníci sociálnych médií síce nemajú milióny sledovateľov ani Gucci Pucci kabelky, ale majú autentickosť a blízkosť k svojim sledovateľom – presne to, čo zástupy prehypovaných influencerov už dávno stratili.

V roku 2024 sa viaceré značky vzdajú veľkých mien a obrátia sa na mikroinfluencerov, ktorí sa dokážu skutočne spojiť so svojím úzko špecializovaným publikom a vytvoriť vlnový efekt dôvery a angažovanosti. A to najlepšie? Teraz by mali zbystriť pozornosť všetky menšie lokálne značky: Mikroinfluenceri nezruinujú banku! 

2. Online nakupovanie dostáva nádych reality show

Časy, kedy sa vám Horst Fuchs snažil cez teleshopping predať nože aj čistič kobercov, sú už preč, no prichádza ďalšia revolúcia. Nakupovanie prostredníctvom živého vysielania (livestream shopping) už pomaly zasahuje do sveta e-commerce. Rok 2024 ho posunie opäť na vyššiu úroveň. 

Predstavte si to: scrollujete svojím feedom, narazíte na živé video, v ktorom si váš obľúbený týpek skúša oblečenie alebo predvádza najnovšie vychytávky. Bum! Tieto veci si môžete kúpiť hneď na mieste bez toho, aby ste opustili stream. Je to ako nakupovať s najlepšou kamarátkou. Zatiaľ síce bez kávy, ale počkať… tú si spravíte doma! Ak teda zákazníkom predávate fyzické produkty, skúste nad tým podumať.

3. Temná stránka sociálnych médií nie je postrach

Nie, nehovorím o sithských lordoch ani dementoroch (hoci aj tí vytvárajú nezabudnuteľné marketingové kampane). Mnoho značiek už precitlo a sú ochotné vystúpiť zo svojich komfortných vypolstrovaných šaktulí. Je predpoklad, že značky budú čím ďalej, tým viac prijímať ostrejšiu, kontroverznú stránku sociálnych médií. Budú sa vyjadrovať k polarizujúcim otázkam, vyvolávať diskusie a zaujímať stanoviská k témam, ktoré sú pre ich publikum dôležité. 

 

Pretože všetko je to o autenticite, boys and girls! Ľudia chcú značky s chrbtovou kosťou, jasným prejavom a jasným statementom, nielen pekné obrázky z databánk. No pozor, nesnažte sa to robiť nasilu a zrazu sa ku všetkému vyjadrovať. Ľudia hneď prekuknú, ak to budete robiť len kvôli marketingu.

4. E-mail marketing už nebude sedieť v kúte

Túto odnož marketingu som sem zaradil preto, lebo je stále akoby mimo klasický marketingový mainstream. Pritom vie ísť také bomby, že až! Do popredia sa dostávajú nástroje e-mail marketingu s implementovanou AI. Čo dokážu?

Vedia vyčarovať personalizovaný košík podľa nákupných záujmov, automatizácie sú sofistikovanejšie a adresnejšie, plánovanie vychádza z dát týkajúcich sa miery otvorenia (open rates) a porovnaní. 

To všetko maximalizuje otvárateľnosť e-mailov už bežne na úrovniach 50 – 60 %! Kto ho stále nemá v marketingovom mixe, robí obrovskú chybu.

5. Zelená generácia Z ide po udržateľnosti

Gen Z je tu, aby zachránila svet! Reaaalyyyy? V roku 2024 budú títo ekologicky uvedomelí aktivisti výrazne ovplyvňovať idea makerov mnohých marketingových kampaní. Značky, ktoré sa prispôsobia udržateľnosti, ekologickým postupom a sociálnej zodpovednosti, si na revanš získajú srdcia (a peňaženky) tejto vplyvnej generácie. 

Kľúčové však ostáva, ktorá značka to bude myslieť naozaj úprimne a pre ktorú to bude iba marketing. Ekologická revolúcia je v plnom prúde – a správny marketér ju bude vedieť chytiť na oboch koncoch spektra – tých, čo Green deal adorujú, ale aj tých, pre ktorých je cestou do pekla.

A viete čo je na tom najkrajšie? Že so mnou vôbec nemusíte súhlasiť. No vďaka týmto netradičným trendom, ktoré podnecujú minimálne k zamysleniu, môžete mať v roku 2024 náskok. Prijmite silu mikroinfluencerov, experimentujte s live streamovým nakupovaním, upsellujte pomocou e-mail marketingu, buďte trochu kontroverzní alebo urobte svet zelenším nielen pre generáciu Z. That's all folks!

Tomu hovorím

Marketynk!

Budem vás zdieľať:

Ak sa ti páčil článok, prečítaj si aj ďalšie

Zobraziť všetky články ›

Silná "konekšn" prebehne,
keď napíšeš Steviemu

Pish mee ›
ynk media s.r.o.
Gorkého 6, 040 01 Košice
YNK media – Certified MailerLite expert
cross
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram