YNK media - ONLINE&CREATIVE MARKETING

Ktorý nástroj na e-mail marketing si vybrať?

Spravili sme veľké porovnanie, aby ste sa nemuseli rozhodovať podľa vešteckej gule.

Prišli ste do cukrárne a keď ste uvideli ten obrovský výber, zrazu ste si nevedeli vybrať. Dať si čokoládovú, jahodovú alebo ten slaný karamel v rohu? Niečo také nastáva, keď začnete googliť nástroje na e-mail marketing. Keď si vyberiete nesprávne, tak na neho budete – na rozdiel od príchute zmrzliny – nadávať dlhšie ako 5 minút. No a práve toho vás chceme ušetriť. Pozrime sa na niektoré z najväčších platforiem, ako sú MailerLite, Mailchimp, Samba.ai, HubSpot a Ecomail.

1. MailerLite

MailerLite je plafroma na e-mail marketing, ktorá je známa svojou jednoduchosťou, intuitívnym rozhraním a plánmi predplatného, ktoré nezruinujú marketingové budgety. Je ideálna tak pre začiatočníkov, ako aj skúsenejších používateľov. Ponúka širokú škálu nástrojov a šablón na vytváranie a upravovanie kampaní. Nájdete tam tiež funkcie na segmentáciu zákazníkov a personalizáciu správ, vďaka čomu viete lepšie cieliť komunikáciu na vašich odberateľov.

Plusy

  • Jednoduché používanie: MailerLite je veľmi jednoduchý nástroj s intuitívnym používateľským rozhraním, vďaka čomu je vhodný aj pre začiatočníkov.
  • Cena: Bezplatný plán máte zadarmo do momentu, kým vaša databáza neprekročí 1000 mailových adries a neodošlete viac ako 12 000 e-mailov mesačne. Najdrahší plán stojí len 18 dolárov mesačne a môžete posielať neobmedzené množstvo mailov.
  • Tvorba landing pages: Nástroj na tvorbu landing pages sa veľmi ľahko používa a vy si môžete vytvoriť a navrhnúť page, ktorá je umiestnená v MailerLite alebo na vašej vlastnej doméne. Vďaka integrácii so Stripe ju môžete využívať aj na predaj digitálnych produktov.

Mínusy

  • Menej integrácií: MailerLite ponúka menej integrácií a aplikácií ako väčšina popredných konkurentov, ale aj tak je to stále viac ako 100 appiek, vrátane Zapier, Shopify, WordPress či Stripe.
  • Obmedzená funkcionalita: V MailerLite vám môžu chýbať niektoré pokročilé funkcie, ktoré by si mohli vyžadovať skúsenejší používatelia, ako je napríklad integrácia SMS marketingu.

2. Mailchimp

Mailchimp je všeobecne jedna z najpopulárnejších platforiem na e-mail marketing, ktorá umožňuje používateľom jednoducho navrhovať, odosielať a analyzovať e-mailové kampane. Zrejme ste už o nej počuli. Táto platforma poskytuje širokú škálu nástrojov a funkcií vhodných pre firmy všetkých veľkostí, od malých podnikov až po veľké korporácie.

Plusy

  • Užívateľsky prívetivé rozhranie: Mailchimp sa vyznačuje jednoduchým a priateľským rozhraním pre používateľa, ktoré je ideálne pre začiatočníkov.
  • Pokročilé analytické nástroje: Mailchimp ponúka širokú škálu analýz a štatistík, ktoré vám umožňujú sledovať a hodnotiť výkon vašich kampaní.
  • Integrácia s ďalšími nástrojmi: Mailchimp ponúka integrácie pre takmer 500 rôznych platforiem a nástrojov, čo umožňuje automatizáciu a zlepšenie efektivity kampaní.

Mínusy

  • Cena: Mailchimp patrí tým k drahším e-mail marketingovým platformám, čo môže byť pre niektorých užívateľov nevýhodou. 
  • Obmedzenia: Aj pri tom najdrahšom pláne, ktorý stojí cca 320 eur mesačne, môžete odoslať maximálne 150 000 mailov za mesiac. 
  • Podpora: Používatelia často poukazujú na to, že podpora reaguje pomaly a chýba jej kvalita služieb.

3. Samba.ai

Samba.ai je automatizovaná marketingová platforma, ktorá využíva umelú inteligenciu a dátovú analytiku na personalizáciu a optimalizáciu e-mailových kampaní, kampaní na sociálnych sieťach, sms marketingu a online reklamy. Je navrhnutá tak, aby pomáhala firmám zvyšovať predaje a zlepšovať zákaznícke skúsenosti prostredníctvom efektívnejšieho cielenia a komunikácie. Ak pôsobíte v oblasti e-commerce, jej použitie môže byť pre vás prínosom.

Plusy

  • Spoľahlivá platforma: Samba je považovaná za spoľahlivý nástroj, ktorý ponúka množstvo pokročilých funkcií a možností nastavenia.
  • Silná automatizácia: Samba disponuje výkonnými nástrojmi na automatizáciu, čo umožňuje personalizované a presne cielené kampane.
  • Skvelý zákaznícky servis: Platforma si zakladá na kvalitnom zákazníckom servise, ktorý je vždy pripravený pomôcť a na správy odpovedá rýchlo.

Mínusy

  • Zložitosť používania: Pre niektorých používateľov môže byť Samba zmätočná, pretože jej rozhranie nie je veľmi intuitívne.
  • Vyššia cena: Samba sa pohybuje v cenovo vyššej hladine, čo môže byť pre menšie firmy nevýhodou.
  • Oblasť pôsobnosti: Keďže sa táto platforma orientuje hlavne na e-commerce, je menej vhodnou voľbou pre iné oblasti.

4. Ecomail

Ecomail je platforma zameraná na podporu e-commerce a digitálnych marketingových stratégií. Je navrhnutá tak, aby poskytovala používateľom jednoduché a intuitívne nástroje pre tvorbu, správu a optimalizáciu e-mailových kampaní. Je vhodná pre firmy rôznych veľkostí, od malých podnikov po veľké korporáty, ktoré chcú zvýšiť svoje predaje a zlepšiť komunikáciu so svojimi zákazníkmi.

Plusy

  • E-commerce funkcie: Ecomail sa špecializuje na e-commerce a ponúka množstvo prispôsobiteľných funkcií pre online predajcov.
  • Personalizácia a sledovanie nákupov: Ecomail umožňuje osobnú a cielenú komunikáciu so zákazníkmi vrátane sledovania ich nákupov.
  • Vhodný pre malé a stredné podniky: Táto platforma je ideálna pre malé a stredné podniky, pretože ponúka cenovo dostupné plány.

Mínusy

  • Obmedzenia v pokročilých funkciách: Ecomail môže chýbať niektoré pokročilé funkcie, ktoré by si vyžadovali veľké podniky alebo skúsenejší používatelia.
  • Oblasť pôsobnosti: Ecomail je, podobne ako Samba.ai, viac zameraný na e-commerce sektor, čo ho robí menej vhodnou voľbou pre iné odvetvia.

5. Hubspot

Okrem týchto e-mail marketingových platforiem je Hubspot asi najsilnejšou platformou so širokým spektrom marketingových funkcií. Avšak, jej cena môže byť pre niektoré malé a stredné podniky nerentabilná. Ak však hľadáte kompletné CRM riešenie, ktoré ponúka množstvo funkcií na riadenie marketingu a predaja, môže byť Hubspot pre vás tou správnou voľbou.

Plusy

  • Komplexná CRM platforma: Hubspot ponúka nielen e-mail marketing, ale aj marketingovú automatizáciu, správu webových stránok a CRM funkcie v jednej platforme.
  • Rôzne funkcie: Hubspot ponúka celý rad marketingových funkcií, ako sú blogovanie, sociálne média a landing pages.
  • Personalizácia: Hubspot umožňuje vysokú mieru personalizácie aj pre veľké kampane.

Mínusy

  • Cena: Hubspot patrí k najdrahším nástrojom na e-mail marketing na trhu, preto jeho použitie dáva zmysel hlavne veľkým firmám.
  • Použitie: Je to pomerne zložitá platforma, ktorú niektorí používatelia považujú za náročnú na použitie.

Aké ďalšie možnosti máte?

Samozrejme, na trhu existujú aj ďalšie menej známe ale rovnako kvalitné nástroje na e-mail marketing. Patria k nim napríklad tieto:

  • Sendinblue: Táto platforma ponúka kombináciu e-mail marketingu, SMS kampaní a automatizácie. Je známa svojou jednoduchosťou použitia a flexibilnými cenovými plánmi.
  • Constant Contact: Jedna z najstarších platforiem, ktorá poskytuje používateľom bohatú sadu nástrojov na správu kampaní, vrátane šablón, nástrojov na správu sociálnych sietí a možností e-commerce.
  • ActiveCampaign: Zameriava sa na automatizáciu marketingu a poskytuje pokročilé možnosti segmentácie a personalizácie pre efektívnejšie kampane.
  • GetResponse: Ponúka širokú škálu nástrojov pre e-mail marketing, automatizáciu, tvorbu landing pages a webinárov, čo uľahčuje vytváranie komplexných marketingových kampaní.
  • ConvertKit: Je špeciálne navrhnutý pre tvorcov obsahu a blogerov, ktorým poskytuje nástroje na automatizáciu, personalizáciu a sledovanie konverzií.
  • AWeber: Ponúka robustné nástroje pre e-mail marketing vrátane automatizácie, e-mailových šablón a analýzy, pričom sa zameriava na malé a stredné podniky.
  • Campaign Monitor: S jeho prispôsobiteľnými predlohami a silnou automatizáciou je ideálny pre firmy, ktoré chcú vytvoriť vizuálne atraktívne e-mailové kampane.

Ktorý nástroj na e-mail marketing si teda vybrať?

Záverečné odporúčanie na jednoznačný výber platformy neexistuje. Je to podobné ako pri tej cukrárni. Pani za pultom vám síce môže dať odporúčanie na dobrú príchuť zmrzliny, no v konečnom dôsledku sa vy sami musíte rozhodnúť, či ju vyskúšate, alebo nie.

Každá zo spomínaných platforiem na e-mail marketing má svoje jedinečné vlastnosti a cenové modely. Výber závisí od veľkosti, konkrétnych potrieb vašej firmy a cieľov vašich kampaní alebo marketingovej stratégie. Odporúčame vám najprv vyskúšať si bezplatné verzie viacerých z nich, aby ste zistili, či vám vyhovujú z hľadiska funkcií, ceny či technickej podpory. A potom sa rozhodnúť, ktorú si vyberiete.

Tomu hovorím

Marketynk!

Budem vás zdieľať:

Ak sa ti páčil článok, prečítaj si aj ďalšie

Zobraziť všetky články ›

Silná "konekšn" prebehne,
keď napíšeš Steviemu

Pish mee ›
ynk media s.r.o.
Gorkého 6, 040 01 Košice
YNK media – Certified MailerLite expert
cross
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram